Thursday, February 21, 2013

Minister-president Rutte reageert op petitie, hopen op verandering


Op dinsdag 29 januari jongstleden boden vertegenwoordigers van de studierichtingen Finoegristiek en Scandinavistiek van de Rijksuniversiteit Groningen de petitie aan, die op 6 december 2012 de lucht in is gegaan, nadat bekend werd dat de Universiteit van Groningen voornemens is om Deens, Noors, Fins en Hongaars uit het studieaanbod te schrappen. Met dit voornemen zal 40% van het talenaanbod van het net opgestarte programma Europese Talen en Culturen verdwijnen.

Prof. Dr. Cornelius Hasselblatt overhandigt de petitie
Bekende en onbekende namen trokken zich deze situatie enorm aan en tekenden massaal de petitie. Op het moment van aanbieden waren er al ruim 6100 handtekeningen verzameld. Mensen van over de hele wereld betuigden hun steun, vooraanstaande auteurs, wetenschappers, leden van het diplomatieke korps en vertegenwoordigers uit de wereld van cultuur. In veel commentaren spreekt verontrusting en verontwaardiging over de voorgenomen stopzetting van vier talenprogramma’s.

Een aantal dagen na het aanbieden van de petitie reageerde Mark Rutte op de beslissing van de Rijksuniversiteit. ‘Ik ga geen commentaar geven op het beleid van één universiteit, dat kan écht niet. Een universiteit moet z’n eigen keuzes maken, zegt Rutte. ‘Die moeten ze met de universitaire gemeenschap bespreken en verdedigen. En ik ga er vanuit dat dat gebeurt.’ (Bron: Universiteitskrant)

Het lot van de docenten en studenten ligt nu in handen van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Het enige wat we nog kunnen doen is hopen op verandering. De afdelingen Finoegristiek en Scandinavistiek zullen niet stil gaan zitten. We zullen blijven hameren op het belang van de vier talen in een programma dat zich Europesen Talen en Culturen noemt.

De petitie kan ook nog steeds ondertekend worden om uw steun te betuigen, klik hier om uw handtekening te zetten en om te kijken wie u al voor gingen.

2 comments:

 1. Ook voor de Belgische studenten is Groningen de enige plaats ! Wat is 'Europa' als het de talen van zijn eigen lidstaten niet meer onderwijst !?

  ReplyDelete
 2. Hey,
  HipHop artiste ProvySuflayy publié "A Star Brite Burnin ', le premier single de son nouvel album!

  Découvrez les vidéos maintenant sur ​​YouTube!
  www.youtube.com/watch?v=X06H7IVEbAY

  Allez acheter maintenant sur ​​iTunes et autres détaillants en ligne pour seulement $ 0,99 cents
    lien iTunes: bit.ly/1ex3cbq

  AVERTISSEMENT: Vidéo 'peut contenir des images de mignons enfants.

  ReplyDelete